Eterinių aliejų mitai ir tiesos

Eterinių aliejų mitai ir tiesos

Pastarosiomis dienomis į mus kreipiasi vis daugiau žmonių su panašiu klausimu: „Ar Jūsų eteriniai aliejai priskiriami gydomajai terapinei klasei? Ar jais galima gydyti ligas. Po „n-tojo“ tokio tipo klausimo rimtai susimąstėme. O viena kliente net buvo šventai įtikėjusi, jog egzistuoja mediciniškai grįstos bei sertifikuotos eterinių aliejų terapinės klasės, grupės ir pogrupiai, kurie veikia COVID-19 viruso RNR, o mes jai drįstame prieštarauti. Po pokalbio pirma mintis: kažkas mausto pirkėjus ir akiplėšiškai meluoja apie naujus gripo ir COVID-19 gydymo būdus eterinių aliejų „vaistais“? Žinoma, kai kurie eteriniai aliejai išties neigiamai veikia virusus, bakterijas, bet negalima ištraukti sakinio iš konteksto ir pateikti tai kaip vienintelį gydymo būdą, remiantis reklamine medžiaga.

Pradėjome savo tyrimą ir nustebome, koks didžiulis kilęs ažiotažas gelbstint Pasaulį nuo gripo bei kitų virusų eteriniais aliejais. Ir kaip įžūliai kai kurie pardavėjai deklaruoja eterinių aliejų naudojimą „gydant“ COVID-19.

Eterinių aliejų naudojimas siekia ne dešimtmečius ir net ne šimtmečius. Istoriniai rašmenys mena tuos laikus, kai eteriniai aliejai išties buvo tradicinės medicinos ašis (kalbama apie neskiestus, neparfumuotus, natūralius aliejus be stabilizatorių, be konservantų). Laikas bėgo ir šiuolaikinė tyrimais grįsta medicina įrodė, jog dalis eterinių aliejų išties veikia žmogaus organizmą ir turi teigiamą poveikį sveikatai. Nemaža dalis eterinių aliejų veikia bakteriocidiškai, naikina grybelius bei virusus: arbatmedis (pražangialapė mirtenė, lot.: Melaleuca alternifolia), citrinžolių eterinis aliejus (lot.: Cymbopogon flexuosus), kita dalis ramina: tikroji levanda (lot. Lavandula angustifolia) arba kelia nuotaiką, skatina ar malšina apetitą ir kt. Toliau sekė ilgas kelias iki to, kad aromaterapijos mokslas taptų pripažintu bei įgautų prasmės svarstant alternatyvą šiuolaikiškai medicinai, siekiant sveikatinimo poveikio žmogaus organizmui. Vienose civilizuotose šalyse tai tapo reglamentuota alternatyva, kitose – tiesiog alternatyva.

Lygiagrečiai poreikiui augo ir pasiūla: atsirado konkurencija ir dalis „prekeivių“, siekdami rinkos išskirtinumo, sumąstė tik jiems suprantamą eterinių aliejų klasifikaciją. Intensyviai vystantis eterinių aliejų marketingui, „klasifikacijos“ įgavo labai aiškias formas ir taip atsirado „gydomieji“ eteriniai aliejai. Tai įtakojo, kad vieni marketingo specialistai pradėjo kalbėti apie terapiją geriant eterinius aliejus (net nesigilindami į žodžio „terapija“ prasmę), kiti, siekdami pelno, tapo „ekspertais“ be elementarių bazinių medicinos žinių, o treti - pasinėrė į mokslinį tyrinėjimą tam, kad patys įsitikintų eterinių aliejų galia ir išliktų sąžiningi sau bei tiems, kas naudoja jų produkciją.

Mes akcentuojame mokslinį pagrindą, sveiką protą ir kviečiame atkreipti Jūsų, pirkėjau, dėmesį į kelis aspektus.

Pirma: sąžiningas eterinių aliejų pardavėjas visuomet atsakys į Jūsų klausimus, pateiks sertifikatus bei pakonsultuos, įsitrauks į diskusiją ir neskaičiuos savo laiko, nes norės ne tik parduoti, bet ir perteikti savo žinias.

Antra: kokybiški eteriniai aliejai nėra pigūs, nes jie išgaunami iš kokybiškų žaliavų, sertifikuojami, turi galiojimo laiką bei privalo būti laikomi taikant tam tikras specifines sąlygas (farmaciniai tamsaus stiklo buteliukai, tinkama temperatūra, aplinka ir pan.).

Trečia: nėra tokios moksliškai grįstos sąvokos kaip I, II ar III terapinės klasės eterinis aliejus gydymui (grynas marketinginis triukas, nepagrįstos, klaidinančios klientą manipuliacijos).

Ir dar: galioja taisyklė „mažiau yra daugiau“ (maži lašeliai nedideliais kiekiais daro didelius darbus), tik svarbu žinoti ką bei kada pasirinkti.

Eteriniai aliejai gali turėti tiek teigiamos, tiek neigiamos įtakos mūsų sveikatai, savijautai. Todėl yra svarbios medicinos, biotechnologinės ir cheminės žinios tų, kas Jus šiuo klausimu konsultuoja. Labai svarbi pačių aliejų cheminė sudėtis ir priemaišos, kurios atsiranda nesąžiningų prekeivių dėka, siekiant kuo didesnio pelno.

Norime Jums priminti, kad atsakingas kokybiškų eterinių aliejų garinimas, naudojimas valant patalpas, gali turėti ir turi teigiamą poveikį mūsų savijautai. Kai kurie jų turi neigiamą poveikį virusams, kai kurie - bakterijoms ar grybeliams. Tad linkime nepasiklysti pasiūloje ir kviečiame prieš įsigyjant eterinį aliejų, pasiskaityti apie jį. Visas Naturee eterinių aliejų pasirinkimas čia: https://www.naturee.lt/collections/eteriniai-aliejai

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą